TIDAK GUNA AUTO SISTEM DAN SEBARANG SOFTWARE, KEDAI INI TER ‘VIRAL’ TANPA SENGAJA.

TIDAK GUNA AUTO SISTEM DAN SEBARANG SOFTWARE, KEDAI INI TER ‘VIRAL’ TANPA SENGAJA.

CASE STUDY : 5
Tuan Adam Azmi, pemilik Stesen Cendol Jambu, salah seorang klien kami yang ter ‘viral’ tanpa sengaja selepas menggunakan khidmat tim marketing Crew Viral dalam tempoh masa tidak sampai seminggu. Beliau mengakui ‘takut’ dengan fenomena ini kerana masih belum memperkemas sistem layanan diri.
Nak tahu caranya, baca 5 langkah ini.
 1. Tuan Adam Azmi tidak mahir buat marketing apatah lagi menggunakan Fesbook sebagai medium bisnes. Tetapi beliau bersedia menerima pandangan serta cadangan sebelum servis dijalankan.
 2. Asas paling utama dalam marketing adalah memahami psikologi dan emosi pelanggan.
 3. Produk makanan sebegini amat mudah untuk menarik perhatian orang tetapi perlu berstrategi. Konten (informasi) memainkan peranan utama.
 4. Engagement (Like, Komen, Share) yang banyak dipengaruhi oleh faktor headline yang power, gambar atau video yang ringkas tetapi menarik, copywriting yang wow dan ada suntikan emosi selain faktor produk itu yang mempunyai keunikan tersendiri.
 5. Iklan power tidak ada kena mengena langsung dengan teknik yang digunakan kerana manusia membeli disebabkan emosi.
Pemasaran terbaik datangnya daripada pelanggan yang gembira. Servis yang bagus, pasti akan membuatkan pelanggan datang dan membawa lebih ramai kenalan masuk ke ‘kedai’ anda.
Selain itu, konsep ‘Word of Mouth’ (WOM) dalam pemasaran sangat membantu produk anda dikenali. Pelanggan yang gembira dan berpuas hati dengan produk kita merupakan aset yang paling bernilai, merekalah yang akan menjemput lebih ramai orang bertandang ke kedai.
Tindakan yang anda boleh lakukan selepas membaca case study ini :
 • Jangan cepat berpuas hati dengan satu teknik marketing jika iklan kita berjaya mencapai sales yang diidamkan.
 • Jangan terbiasa berada di zon selesa terlalu lama.
 • Hanya anda yang mampu mengubah nasib bisnes anda 5 tahun lagi, 10 tahun lagi.
 • Apapun semua ini berlaku selepas anda jalankan marketing untuk :
> Bagi orang nampak (brand awareness)
> Bagi orang tahu
> Bagi orang suka
> Bagi orang percaya
> Pembelian (Sales)
 • Ini adalah tertib menjual di Fesbook. Tetapi kebanyakan usahawan tidak melakukan aktiviti ini dan terus kepada jualan semata-mata.

 

 • Mulakan bisnes di Fesbook dengan tertib yang pertama. Diingatkan kami tidak melakukan sebarang magic tetapi anda bakal dapat hasil yang anda impikan jika mengikut panduan yang diberikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *