BAGAIMANA PEMILIK BISNES INI MAMPU TULAR DI FESBOOK SEBANYAK 3 KALI?

BAGAIMANA PEMILIK BISNES INI MAMPU TULAR DI FESBOOK SEBANYAK 3 KALI?

 

CASE STUDY : 2
Tuan Izzat mengambil servis secara konsisten, run setiap minggu, setiap bulan supaya lebih ramai orang nampak dan lebih ramai yang tahu tentang produk beliau di media sosial terutama Fesbook.
Beliau sedar bahawa marketing adalah ‘nadi’ dan ‘nyawa’ bisnes nya dan kerja-kerja marketing tidak boleh berhenti. Berhenti marketing ibarat membunuh bisnes sendiri secara perlahan-lahan.
Ini, 6 langkah yang dilakukan oleh beliau :
  1. Kami sarankan beliau bereksperimen dengan idea yang kami cadangkan bagi menghasilkan iklan yang mampu membuatkan prospek rasa tertarik dan mampu menimbulkan minat adalah sangat penting.
  2. Iklan yang menarik bermula daripada soalan “Kepada siapa produk ini aku nak jual?”
  3. Perlu tahu, “Apakah faktor yang menyebabkan orang mahu membeli?”
  4. Setelah mempunyai senarai, pilih hanya satu masalah, cerita manfaat dan beri solusi.
  5. Jangan campur adukkan dan rangkulkan semua masalah dalam satu konten. Perlu fokus kepada siapa yang disasarkan. Jangan tamak.
  6. Kami sarankan klien mengambil slot copywriting dan mencadangkan beliau menyediakan satu video menarik beserta gambar real produk.
Tindakan yang anda boleh lakukan selepas membaca case study ini :
  1. Dalam menyediakan konten, perlu tahu kepada siapa kita mahu jual supaya susunan ayat dan visual iklan itu dapat disusun dengan baik untuk menarik perhatian golongan yang spesifik atau golongan sasaran.
  2. Keberkesanan sesuatu iklan, bukan bergantung kepada teknologi yang kita pakai contoh seperti FB Ads. Adakah anda tahu bahawa FB Ads itu adalah pilihan yang terakhir dalam menjalankan kerja-kerja marketing. Buktinya seperti result klien kami ini, 3 kali viral tanpa menggunakan sebarang aplikasi atau software.
  3. Produk demand tinggi lebih mudah jual, kerana Fesbook adalah tempat ramai manusia ‘melepak’ iaitu 13 juta orang. Amatlah rugi jika anda hanya fokus menjual secara offline sahaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *